Laarne Sint-Macharius

Praktische gegevens

Verantwoordelijke: 

Diaken Paul Rohaert (vormsel.laarne@gmail.com)

Catechesemomenten hebben in regel plaats op
zondagvoormiddag,en beginnen met
de eucharistieviering (9:30).

Inschrijven voor het vormseltraject 2019-2020 kon van 10 juni tot 10 september 2019.

Wij geven er de voorkeur aan dat u het inschrijvingsgeld (€30) overschrijft.

Dit kan op rekeningnummer: BE45 7360 0700 5989 van 'Vormseltraject Laarne'. 

Vergeet niet de naam van de kandidaat-vormeling te vermelden in de mededeling, voorafgegaan door 'VT 1920'.

 

Kalender 2019-2020

De kalender voor dit werkjaar vindt u onderaan deze pagina, onder de link 'Extra informatie.'

Het volgende catechesemoment zal plaatsvinden op zondag 17 november.  Op die dag is er de naamopgave van de kandidaatvormelingen.

 

Echo's van het catechesejaar 2019-2020

 

Kerkverkenning - 29 september 2019

Op zondag 29 september kwamen de kandidaatvormelingen naar de eucharistieviering. 
Aansluitend volgde dan het tweede catechesemoment: de kerkverkenning. 
We begonnen helemaal achteraan in de kerk, bij de doopvont.  Tenslotte is het Vormsel waar deze kinderen zich op voorbereiden ook het hernieuwen van hun doopbeloften. 
We hadden aandacht voor de schilderijtjes van de Kruisweg, de preekstoel, het altaar en het tabernakel. 
Tot slot bekeken we de kazuifels van de priester en probeerden de kinderen de kleuren, wit, groen, paars en rood, te linken aan de juiste periodes in het kerkelijk jaar. 

 

Catecheseweekend 2019

Op vrijdagavond 13 september vertrokken er 33 vormelingen samen met hun catechisten naar Loppem voor het catecheseweekend. Dit weekend was meteen de start van het vormseltraject. Dat wil zeggen dat de kinderen op voorhand nog niet hadden kunnen kennismaken met elkaar en met de catechisten. 

Aangekomen in Loppem werden de kamers verdeeld, de bedden opgemaakt en het terrein verkend. Toen mochten we ons buikje rond smullen met spaghetti die onze kok, Stefaan, voor ons had klaargemaakt. Dan gingen we allemaal samen naar een film kijken, ‘Finn,’ over een jongen wiens moeder was overleden en wiens vader een geheim had dat hij verstopte in een kast. De jongen ontmoette dan zijn grootvader die hem leerde vioolspelen, want dat deed Finn liever dan voetballen. Het was een ontroerende film met heel wat symboliek en diepere betekenis. Daarna volgde nog een korte bezinning en een verhaaltje voor het slapengaan. Iedereen ging doodmoe naar bed.

Op zaterdag, na het ontbijt, kwamen Evy, Sara en Tim langs, drie jongeren van IJD. Zij speelden een bosspel met de kinderen. Hierna volgde een catechesemoment over de zeven sacramenten, met natuurlijk de nadruk op het vormsel. De kinderen luisterden aandachtig en stelden ook wel een paar belangrijke (levens)vragen. 

Na de middag was er alweer een spel met de jongeren van IJD. Gelukkig was het stralend weer zodat iedereen in het bos kon ravotten. Er waren er een paar die wel een douche konden gebruiken. 

Daarna volgde er een rustigere activiteit. We deden een nabespreking van de film ‘Finn,’ die we de avond tevoren hadden bekeken. Ook hier bleek dat er wel een paar kinderen aanwezig waren met aanleg voor filosofie. Nadien mochten de kinderen kiezen of ze een knutselwerkje zouden maken over de film, een toneeltje zouden spelen of een brief zouden schrijven aan een geliefde die overleden was. De knutselwerkjes komen op het prikbord in de kerk. 

Dan was het tijd voor ontspanning. Er werd hout gezocht voor het kampvuur, Kubb gespeeld of aan volksdans gedaan. Na het verorberen van de heerlijke croque-monsieurs was het dan eindelijk tijd voor het kampvuur. Kinderen en catechisten genoten eerst een kwartiertje van de stilte en van het vlammenspel van het kampvuur. Dan speelde Yasmine een stukje muziek op haar dwarsfluit en Vaast op zijn viool. Dit was een kippenvelmoment. Dan werden er een aantal kampvuurliedjes uit volle borst meegezongen en mochten de kinderen die in de namiddag gevolksdanst hadden nog eens hun beentjes uitslaan rond het vuur. 

Ondertussen werd het zo stilaan bedtijd. Nadat iedereen zijn pyjama had aangetrokken las Isabel het tweede deel voor van het verhaal over een op hol geslagen gps-toestel. Het bleek toch wel een beetje een griezelig verhaal te zijn. Gelukkig liep het goed af.

Op zondag was iedereen al van 's morgens druk in de weer met het maken van valiezen en het opruimen van de kamers. Alles moest immers tot in de puntjes gepoetst worden! Na het ontbijt werd het verhaal van de Honderdman voorgelezen uit een kinderbijbel. We bespraken de inhoud van het verhaal en legden zo de link naar de eucharistieviering. Uit welke delen bestaat een eucharistieviering? En waarom moeten we af en toe rechtstaan? Wat betekent het woordje ‘Amen’? De kinderen weten er nu alles van. En ze konden hun kennis meteen toetsen aan de realiteit: Deken Yvan was gearriveerd om de mis op te dragen, buiten in het bos. Een mooiere kathedraal kan je je niet voorstellen. Moe maar voldaan vertrokken zowel de kinderen als de catechisten terug naar Laarne.

(Isabel Kusé)

 

 

Extra informatie: