Massemen Sint-Martinus

Algemene informatie

Plaatselijke coördinator van het vormseltraject: Mevr. Erna De Keulenaere (catechesezuid@gmail.com)

Het inschrijvingsgeld (€30) dient (bij voorkeur) via overschrijving te worden betaald.
Dit kan op rekening nummer: BE41 7512 0705 3210 (BIC: AXABBE22).
Vergeet niet de naam van de kandidaat-vormeling te vermelden in de mededeling, voorafgegaan door 'VT'.
Wie naast de inschrijving zich ook wenst te abonneren op Kerk en Leven (parochieblad) kan dit voor de gezamenlijke prijs van €50.

Inschrijven voor het vormseltraject 2018-2019 kan met dit webformulier.

Onderaan deze pagina vindt u de kalender voor het werkjaar 2018-'19.

Eerstvolgende catechesemoment

Het eerste catechesemoment van het werkjaar 2018-2019 gaat door op zondag 2 december in Wetteren (Sint-Gertrudiscollege - 9.30 u.).

Echo catechesemomenten 2018-'19

Naamopgave en de 7 ankerpunten

Tijdens de viering kwamen de vormelingen naar voor en bij het horen van hun naam antwoordden ze: Hier ben ik. Thuis maakten ze een collage met hun naam en foto. En hier en daar was er ook een creatieve touch.

Aansluitend op de viering was er het vormseltraject met 7 ankerpunten.

Het vormsel is een ankerpunt op onze levensweg. Tijdens een vormseltocht worden we langs zeven ankerplaatsen geleid.
In de stroom van het leven kunnen we dikwijls op ankerplaatsen in ons leven. We kijken terug op wat voorbij is en dromen van een mooie toekomst. Zoals één van de vormelingen het verwoordde: een ankerplaats is een stopplaats om tot rust te komen
In het christelijk geloof is het anker een symbool voor de hoop. Niemand gaat verloren, leert het evangelie ons. “Die hoop is als een betrouwbaar en vast anker voor onze ziel” (Brief aan de Hebreeën 6,19).

De 7 ankerpunten waren: Geboorte, doopsel, zalven, handen, tafel, toekomst en kruis.

Tijdens deze catechese was het de bedoeling dat het tot een gesprek komt tussen zoon/dochter en ouders/grootouders. Wat niet altijd gemakkelijk is. Toch als het over geloof gaat.

Aan het laatste ankerpunt,  het kruis, was de opdracht: maak een persoonlijk gebed en doe een kaarsje branden bij het kruis.

Joke schrijft

Onze Vader,
Zorg goed voor wie ik van hou, mijn familie, vrienden, gezin
Maar ook voor de mensen want ik hou van iedereen.

Een jongen schrijft

Lieve God,
Wil je me helpen door deze moeilijke tijd.
Dat we samen met mijn mama een nieuw huisje mogen vinden,
waar we samen een warme thuis mogen maken. Amen.

Kalender 2018-2019

Er zijn zeven catechesemomenten. De catechese gaat door in de kerk van Massemen.
We komen samen om 8.45 uur voor een inzingmoment voor de eucharistie.
Na de eucharistie is het catechesemoment tot ongeveer 10.45 uur.

Van de ouders (of althans één van hen) wordt uitdrukkelijk verwacht dat ze aan de catechesemomenten deelnemen.

Op zondag 21 oktober en 2 december is er een andere uurregeling.
Dan is er een gezamenlijke catechese met alle kandidaat-vormelingen van de parochie Laarne-Wetteren en hun ouders in de kerk van Wetteren.
We starten om 9.30 uur en sluiten daarna aan bij de viering om 11.00 uur.

• Zondag 30 september 2018 : kennismaking en kerkontdekking
  • Zondag 21 oktober : 9.30 uurcatechese rond missie in de kerk van Wetteren
  • Zondag 18 november : Naamopgave en 7 ankerpunten
  • Zondag 2 december : 9.30 uur catechese rond bijbel in de kerk van Wetteren
  • Zondag 20 januari 2019 : Het geloof vraagt engagement
  • Zondag 24 februari : Onze Vader en vasten
  • Zondag 28 april : Gaven van de Geest

Enkele andere verplichte momenten enkel voor de kandidaat-vormelingen

• Zaterdag 9 maart : 9.00 – 17.00 uur Bavodag in Gent
  • Dinsdag 9 april : 14.00 Verzoeningstocht
  • Januari-maart : Bezoek bejaarde/zieke (hierbij kan een ouder eventueel vergezellen)

KEUZE-ACTIVITEITEN

Naast de catechesemomenten zijn er verschillende keuze-activiteiten waaruit 1 moet gekozen worden tijdens het eerste catechesemoment.

• Zaterdag 15 december : actie WZZ: Soep op de stoep: soep  of kerststukjes maken
  • Zondag 16 december : Soep en stukjes verkopen na de viering.
  • Zaterdag 5 januari 2019 : Sterzingen
  • Zondag 24 maart : actie Broederlijk Delen: Bloemenverkoop

Zijn er vragen dan kan je terecht op catechesezuid@gmail.com.

Vormsel is in het weekend van 11-12 mei.