Driekoningen

U bent hier

 

Woensdag 6 januari.

Het ware een uitgelezen dag geweest voor kinderen om zich in oriëntaals kostuum te hijsen, een kroon op het hoofd te zetten en de huizen af te gaan met een liedje over het kind in de kribbe. Altijd een aardige manier om wat zakgeld bij te verdienen. Of beter nog, geld in te zamelen voor een goed doel. 

 

Dit jaar kan en mag het niet. Ongetwijfeld tot spijt van Vormseltraject Laarne, dat de voorbije jaren telkens ging sterzingen ten voordele van een sociaal project van de Broeders van Liefde (vorig jaar Rwanda).

 

Felix Timmermans gaf aan Driekoningen zijn eigen Vlaamse draai, met zijn Driekoningentriptiek en het toneel 'En waar de sterre bleef stille staan.' Onze K&L-redacteur Marc Van Kerchove schreef erover in het parochieblad dat vandaag verschijnt. U vindt de tekst ook onderaan deze pagina.

 

Bij de afbeelding: Populaire kunst uit Puerto Rico (ca. 1875). Kamelen zag men daar niet (zitten) en dus rijden de 3 heren als volleerde gaucho's op een paard. Bemerk hoe de zwarte koning op een wit paard rijdt, en omgekeerd. Kwestie van het evenwicht te bewaren. Heel erg WOKE!
(© Smithsonian American Art Institue)