Franciscus sluit scheppingsperiode af

 

 

Vandaag, donderdag 4 oktober, viert de Kerk de gedachtenis van de H. Franciscus van Assisi. Het is meteen ook de afsluiter van de zogenaamde 'scheppingsperiode' die begint op 1 september. In 1989 riep de Orthodoxe Kerk 1 september uit tot 'Dag van het gebed voor het milieu,' een toekenning die later door zowel de Wereldraad van Kerken als door de Katholieke Kerk (onder paus Franciscus) werd overgenomen. Ook de scheppingsperiode is ondertussen gemeengoed voor alle christelijke tradities. 

Bij ons in Vlaanderen wil de organisatie Ecokerk het bewustzijn aanwakkeren dat zorg voor de schepping (in seculier taalgebruik: het milieu en de samenleving) voor gelovigen een vanzelfsprekendheid zou moeten zijn. Ecokerk verbindt ecologie met de christelijke spiritualiteit en de sociale leer van de Kerk.

 

Hun campagne dit jaar focuste op 'Kies lokaal.'

Daarmee nodigde Ecokerk ons uit om extra aandacht te geven aan ons voedsel. Zo promoten zij heel sterk de ‘korte keten.’ 
Korte keten is een manier van verkopen waarbij er een rechtstreekse band is tussen producent en consument. Op die manier kan de landbouwer zijn prijs, de productiemethode en het aanbod zelf bepalen. Als consument krijg je in ruil verse en kwaliteitsvolle producten recht van bij de boer. Zonder veel voedselkilometers of verpakkingsafval. En bovendien ondersteun je de lokale economie. 

 

(bron en meer info: Ecokerk, via netrv.be)