Ik zag Cecilia spelen...

Cecilia mag ongetwijfeld gerekend worden tot de meest populaire heiligen van de kerk, al was het maar dankzij de vaste schare koren, fanfares en muziekkapellen die met veel verve elk jaar haar feestdag uit-bazuinen (22 november).

Of dat in dit coronajaar zal kunnen gebeuren is twijfelachtig.

Over Cecilia zelf bestaan zo goed als geen historische gegevens. We weten niet eens precies in welke eeuw ze heeft geleefd (naar gelang de bron viel haar sterfdatum in de 2de, 3de of zelfs 4de eeuw). Wat historisch wel vast staat is dat in de late vierde eeuw reeds een kerkje aan haar was toegewijd in de Romeinse wijk Trastevere.

Dat Cecilia patrones van de musici werd heeft ze voornamelijk te danken aan Sixtus V. In 1585 richtte deze paus in Rome de Accademia di Santa Cecilia op, een gerenommeerd muzikaal instituut dat vandaag nog steeds bestaat.

Ter gelegenheid van haar gedachtenis trok onze KERK & Leven redactrice Erna op (digitaal) interview bij de voornaamste organisten van onze parochie. Haar artikel vind je in nummer 47, dat eergisteren 18 november verscheen, of je kan het lezen onder 'extra informatie, onderaan deze pagina.

Extra informatie: