Kermis op komst

In Wetteren was gisteren (donderdag) de markt nog maar net ontruimd na de marktdag, of de eerste kermiskramen werden reeds opgezet. In onze Gabrielparochie hebben we de komende weken aan kermissen geen gebrek... Dit weekend is dat in Wetteren, het weekend erna in Massemen, dan is Kalken aan de beurt en nog een week later Ten Ede... Vier kermissen op een maand tijd!

De kermis vindt, zoals de naam het zegt, haar oorsprong in de religieus-kerkelijke sfeer. De ker(k)-mis was oorspronkelijk de herdenking van de inwijding van de kerk. De oudste geschreven vermelding van een kermis betreft die van Wijk-bij-Duurstede (NL) uit 1023!

Toch zijn niet alle kermissen gelinkt aan een kerkwijding of aan de naamdag van de patroonheilige van de kerk. In Wetteren waren het de aartshertogen Albrecht en Isabella die in 1613 de gemeente toelating gaven om op de dinsdag na de eerste zondag van september een jaarmarkt te houden. Het is aan die jaarmarkt dat de Wetteraars hun 'grote kermis' te danken hebben.

Toch een beetje religieus: op kermismaandag is er om 10.00 u. in de dekenale kerk een eucharistie voor alle overleden parochianen.

foto © Andreas Praefcke, op commons.wikimedia.org