Koororgel krijgt finale toets

Een klein jaar geleden verwelkomde de dekenale kerk het koororgel uit de vroegere kerk van Overschelde. Het meubel kreeg een ereplaats vooraan bij het altaar.

Jammer genoeg kwam het orgel zonder klavierklep. Dat euvel is nu verholpen. En hoe.

De kerkfabriek kwam in contact met Bram De Man, oud leerling van SGW, en – belangrijker in deze – student instrumentenbouw aan het conservatorium van Gent. Het vervaardigen van een klavierklep voor het orgel bleek een kolfje naar zijn hand.

De grootste aandacht werd besteed aan de aankoop van het juiste materiaal om er voor te zorgen dat de klep perfect zou passen bij het orgel: houten planken in Franse eik, kwartiersgezaagd (om vervorming tegen te gaan) en op natuurlijke wijze gedroogd. Het hout werd bewerkt met lijnzaadolie en natuurlijke boenwas (duurzamer en betrouwbaarder dan synthetische producten). Van gecertificeerd ebbenhout werden decoratieve biesjes aangebracht.

De klep werd geheel manueel vervaardigd, en past als een handschoen over het klavier. Wie het niet weet zou nooit kunnen vermoeden dat de klep niet altijd al onderdeel was van het orgel waarmee het nu een organisch geheel vormt.

Op zondag 22 januari was de hele kerkfabriek present om de plaatsing van de kap bij te wonen. Bewondering alom voor Brams vakmanschap. Iedereen was het er roerend over eens dat het om een zeer geslaagde investering ging.

We wensen Bram alle succes met zijn verdere studies (de dag voordien had hij net zijn eerste viool afgewerkt). Wie weet doen zich in de toekomst nog gelegenheden voor tot samenwerking.