Massemen 1000 jaar jong

Met de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Wetteren die dit jaar in Massemen plaatsvond is het feestjaar ingezet. Ook de parochie zal daar een rol in spelen.

Vieringen in onze parochie in het kader van 1000 jaar Massemen:

10 november 2019 - Sint-Maartensviering

10u: Feestelijke Eucharistieviering - 1000 parochie in Massemen

In een document uit 1019 is voor het eerst sprake van een kerk te Massemen, die tot de bezittingen van de Gentse Sint-Baafsabdij behoorde. We kunnen dus met zekerheid stellen dat er al minstens 1000 jaar een christelijke geloofsgemeenschap samenkomt op de plaats waar de huidige Sint-Martinuskerk staat. 1000 jaar, met vallen en opstaan, kerkgemeenschap vormen: dat moet gevierd worden. Op de dag vóór Sint-Maarten vieren we met de hele ‘nieuwe parochie’ Laarne-Wetteren eucharistie, om dank te zeggen voor alle schone dingen die we in onze plaatselijke gemeenschap mogen beleven. Het wordt dus een extra feestelijke viering, met medewerking van de parochiekoren en andere plaatselijke musici.

16u: Sint-Martinus vespers 1019-2019

Nog niet zo erg lang geleden gingen parochianen ook op zondagnamiddag naar de kerk voor ‘het lof’. In de kloosters en abdijen noemt men dit avondgebed: de vespers. Aan de vooravond van het feest van Sint-Martinus van Tours, zingen we dit plechtige avondgebed van de Kerk. Met onder meer gregoriaanse gezangen wordt het een evocatie van hoe de vespers ter ere van Sint-Martinus in 1019 geklonken hebben, maar met samenzang slaan we daarbij zeker ook de brug naar vandaag.