Nieuwjaarsbrieven - een oude traditie

De parochiale redactie van Kerk & Leven vatte het plan op om in het eerste nummer van het nieuwe jaar een artikel te schrijven rond 'nieuwjaarsbrieven.'
Er werd een oproep gelanceerd: lezers werden gevraagd oude nieuwjaarsbrieven ter beschikking te stellen. Liefst, vermeldden we, brieven geschreven in een jaar dat eindigde op 9.
We hoopten stilletjes 100 jaar, tot 1919, te kunnen teruggaan... Onze hoop werd met 80 jaar overtroffen!

Erna schreef er een passend artikel bij  dat verschijnt in K&L nr 1 van woensdag 2 januari.

Maar... we ontvingen meer brieven dan we konden publiceren. Daarom delen we de overige graag langs deze weg. Bedankt voor jullie bijdrage!

We ontvingen brieven geschreven door

Auguste Seraphin De Wilde van  1859 (overgrootvader Roger De Wilde- Laarne) Vermoedelijk zat genoemde op internaat in Oostakker, en werden nieuwjaarsbrieven in die tijd (180 j. geleden) in het Frans geschreven. Zie afbeelding.

Albert Van de Velde van 1929 (vader van Rita – Laarne) geschreven in de lagere school van Laarne in het 8e leerjaar

Denise De Kesel van 1939 (tante van Magda Lauwaet – Kalken) – beginnende met de aanhef Ave Jesu

Ferdinanda Verdonck  van 1939 (via Rita De Gelder – Kalken) – beginnende met de aanhef G,Z,J,Chr. – Geloofd Zij Jezus Christus)

Marcel De Wilde geschreven in 1944 toen  hij in het 7e leerjaar bij Meester De Gelder in de lagere school zat. Het gebouw was bezet tijdens de oorlog en de kinderen kregen les in een hangaar

• Paul Van Heddeghem (1959) en Marnix Vincent (1989) werden ons doorgegeven door Jo Winckels.

Bekijk hier de brieven.