Pannenkoekendag!!!

 

We doen hier graag een hartelijke oproep om de traditie van het pannenkoekenbakken op (of rond) 2 februari in ere te houden.

Op Lichtmis is immers geen vrouwke zo arm of ze maakt haar panneke warm. Om geen ruzie te krijgen met de vele feministen in onze rangen, hebben we er natuurlijk niets op tegen dat ook mannen arm zijn, en toch over een panneke beschikken om jong en oud op die goudbruine lekkernij te vergasten.

 

Nochtans… De link tussen die pannenkoeken en het feest dat we op 2 februari vieren, nl. de opdracht van Jezus in de tempel, blijft eerder vaag. 

Er zijn geen getuigenissen bewaard gebleven van de kookkunsten van Onze-Lieve-Vrouw. Die pannenkoeken hebben dus vermoedelijk weinig met haar te maken.

Volgens de traditie liet paus Gelasius reeds in de vijfde eeuw pannenkoeken (of iets dat er op leek) uitdelen aan pelgrims die de Eeuwige Stad bezochten.

Hij zou dat ideetje hebben geleend van de Vestaalse Maagden uit het Oude Rome. Die gebruikten, ter gelegenheid van de Lupercalia, de feesten ter ere van de natuurgod Lupercus (eveneens in februari), overvloedig het laatste meel van de oude oogst voor een solidaire koekenbak. Rond de tijd van de Lupercalia begon immers het nieuwe zaad te schieten, en hoefde men niet langer te rantsoeneren. Het mocht ineens allemaal een ietsje meer zijn. Overvloed werd altijd al gezien als een teken van zegen.

Vandaar onze mierzoete lekkernij (liefst met veel extra suiker er bovenop) op 2 februari – mooi rond en goudgeel, net zoals de zon die zich in deze periode van het jaar ook weer meer en meer laat bewonderen. (Of dat hopen we toch…)

De foodmaffia (die van minder vlees, minder (geest-rijke) drank, minder suiker, minder plezier in het leven, ...) zullen het wel niet lusten, maar wij dus wel.

Laat het u smaken.