Reserveren opnieuw noodzakelijk in Sint-Gertrudis

De nieuwe coronaregelgeving die sinds woensdag 29 juli geldt heeft mede als gevolg dat het aantal personen dat mag aanwezig zijn in een kerk beperkt is tot 100.

Voor de Sint-Gertrudis werd daarom beslist om opnieuw met reservaties te werken, en wel al meteen vanaf zondag 2 augustus. Jammer genoeg was niet iedereen zich daarvan bewust.

Slechts 65 kerkgangers hadden ingeschreven (medewerkers inbegrepen) wat betekende dat op zondagmorgen nog 35 zitjes 'te begeven' waren aan niet-ingeschrevenen. Wie vroeg(er) kwam had geluk. Uiteindelijk moesten we toch zo'n 10 à 15 mensen terug huiswaarts sturen.

Ook kregen we van een aantal mensen te horen dat ze 3 weken geleden "al gereserverd hadden" of dat  koster Jo "hen wel op de lijst zou hebben gezet" maar dat kan natuurlijk niet.

De parochie heeft van bij het begin van het reservatiesysteem (begin juni) duidelijk gesteld dat reserveren wekelijks moet, en dit op vrijdag vanaf 9:00 u (oorspronkelijk 10.00 u.). Op die manier verschijnt iedereen met gelijke kansen aan de startmeet. De tijd dat mensen zich een stoel konden "kopen" in de kerk en zo altijd van een zitje verzekerd waren is (godzijdank!) voorbij.

Sint-Gertrudis heeft een luxe-probleem, in die zin dat ze meer kerkgangers heeft op zondag dan er (op dit ogenblik) zitjes beschikbaar zijn. Als iedereen die normaliter komt wekelijks het 'recht opeist' er te mogen bijzijn, zullen er altijd - en doorgaans de digitaal, communicatief of mobiel zwakkeren - uit de boot vallen.

Eens een zondag overslaan en zo iemand anders meer kans te geven er bij te zijn kan - in deze tijden van gezwaai met witte wimpels - ook een mooie uiting zijn van christelijke solidariteit.

(P.S. Onze parochie telt nóg 3 zondagskerken - waar men nog elke week zitjes op overschot heeft. Het overwegen waard...?)