Sint-Machariusommegang past zich aan aan de crisis

In Laarne gaan de Pinksterkermis, jaarmarkt en ommegang niet door - zo besliste de gemeentelijke overheid.

Het zal ongetwijfeld voor vele Larenaars een heuse teleurstelling zijn. De processie, die nog elk jaar op heel veel organisatorische inzet en medewerking kan rekenen, is er een vast hoogtepunt in het kerkelijk jaar.

Het organiserend comité vatte daarom het idee op om een ommegang aan te bieden die men alleen, in gezinsverband of met de zogenaamde bubbel kan beleven.

Gedurende het komende Pinksterweekend (zaterdag 30 en zondag 31 mei en maandag 1 juni) zullen de kapelletjes langheen het traject worden opengesteld. De liturgie is verkrijgbaar in de Machariuskerk, het gebruikelijke startpunt van de Ommegang. In elk van de kapelletjes zal een QR-code uithangen waardoor de liturgie via een smartphone bij wijze van een Youtube filmpje kan worden beluisterd.

Goed om in het achterhoofd te houden: Macharius staat bekend als een pestheilige. Dat is, voor alle duidelijkheid, geen heilige waar men de pest aan heeft, maar wel een heilige die wordt aanroepen tegen de pest... en andere besmettelijke ziekten. Wie weet biedt hij ook soelaas tegen corona.