Pastoor-dekens van Wetteren

Wetteren werd tot dekenaat verheven in 1875.
Het omvatte de toen 9 parochies gelegen op het grondgebied van de gemeentes Wetteren (toen 2 parochies: Gertrudis en Ten Ede), Massemen, Westrem, Kalken, Laarne, Schelllebelle, Serskamp en Wichelen.

Voordien maakten Wetteren, Massemen, Westrem, Schellebelle, Kalken en Laarne deel uit van het dekenaat Dendermonde; Serskamp en Wichelen van het dekenaat Aalst (dat toen nog tot het aartsbisdom Mechelen behoorde).

Later kwamen er in het dekenaat, meer bepaald in de gemeente Wetteren zelf, nog 4 parochies bij, afsplitsingen van Sint-Gertrudis: H. Hart Kwatrecht, Sint-Theresia Overbeke, Christus Koning en O.L.V. Overschelde. Deze vier parochiekerken zijn ondertussen alweer aan de eredienst onttrokken.

De toenmalige pastoor van Wetteren Sint-Gertrudis werd de eerste deken van het dekenaat Wetteren.

Dit is de lijst van pastoor-dekens, met voor hun naam het jaar van hun aanstelling als deken:

• 1875 Joannes Ludovicus Beuckel (pastoor sinds 1853)
  • 1880 Joannes Bernard Heirman
  • 1897 Cyrillus Noterman
  • 1932 Gustavus Van Ongeval
  • 1949 Honoré D'Hollander
  • 1965 William Segers
  • 1973 José Houtman
  • 1985 Arseen Lippens
  • 1994 Herman Ivens
  • 2008 Tony De jans
  • 2012 Yvan Stassijns

In 2016 hervormde het bisdom Gent de dekenaten: de 34 bestaande dekenaten werden herleid tot 10.
Het oorspronkelijke plan om de toen 13 parochies van het bestaande dekenaat Wetteren onder te brengen in het (nieuwe) dekenaat Dendermonde werd vrij vlug opgegeven, en er werd beslist Wetteren als dekenaat te behouden, maar dan met een substantiële gebiedsuitbreiding (parochies van de gemeenten Lede, Destelbergen, Melle, Oosterzele en Merelbeke werden aan het bestaande dekenaat toegevoegd).

De deken van het 'oude' dekenaat Wetteren werd benoemd en aangesteld als eerste deken van het 'nieuwe' dekenaat Wetteren.

• 2016 Yvan Stassijns