De voorbereiding op de eerste communie gebeurt op school. 

De eerste communie is echter geen schoolviering maar een viering binnen de kerkgemeenschap. Een eerste communie is geen overgang van kleuter naar eerste leerjaar en zeker geen optreden. Het is de eerste volle deelname aan de eucharistie, waarbij het ontvangen van de communie belangrijk is voor de kinderen. Centraal staat steeds Jezus Christus. Hij is het die onder ons komt waar we in Zijn naam samen zijn. Hij is het die ons samen brengt als gelovige gemeenschap.

Vandaar dat het ook belangrijk is dat er een actieve participatie is van groot en klein. De eerste communie wordt daarom enkel gevierd in kerken waar ook op zondag eucharistie gevierd. 

EERSTE COMMUNIE 2024

De data en de uren van de eerste communievieringen: 

Zondag 28 april, 11u: in Wetteren, Sint-Gertrudiskerk: voor Campus Kompas, Leefschool Eureka en vrije basisscholen Scheppers en Ten Ede

Zaterdag 4 mei, 14u: in Massemen, Sint-Martinuskerk: voor de vrije basisschool Massemen

Zondag 5 mei, 9u30: in Laarne, Sint-Machariuskerk: voor alle basisscholen van Laarne  

Zondag 5 mei, 11u: in Kalken, Sint-Denijskerk: voor alle basisscholen van Kalken

Donderdag 9 mei, 11u: in Wetteren, Sint Gertrudiskerk: voor de vrije basisscholen Sint-Jozef, Sint-Gertrudis, Sint-Theresia en de Meiroos.

Instapvieringen

De eerste communie  is geen feest dat om zijn eentje staat en hoort bij de school: het is een deelname aan de eucharistie in de gelovige gemeenschap  van onze Gabriëlparochie. We zijn heel blij dat de scholen willen meewerken aan de voorbereiding, en we zijn hen dankbaar voor de heel vlotte samenwerking. Toch blijft de eerste communie een parochiaal gebeuren. Daarom willen we de de kinderen en hun ouders van harte uitnodigen op een instapviering, enkele maanden voor de eigenlijke eerste communie. 

De data van de instapviering zullen binnenkort hier gepubliceerd worden 

Inschrijvingen Eerste Communie

EERSTECOMMUNICANTEN DIE NOG NIET GEDOOPT ZIJN

We  voorzien jaarlijks een gezamenlijke doopviering voor alle kinderen die hun eerste communie willen doen maar nog niet gedoopt zijn.
We dopen deze kinderen in de bovenvermelde instapvieringen in Laarne, Kalken, Massemen en Wetteren.

Om in te schrijven voor het doopsel van een eerstecommunicant gebruikt u dit formulier

Zoeken