Willy Kuys
Op zondag 12 december 1982, dus 40 jaar geleden, werd Willy Kuys samen met drie jaargenoten in de crypte van de Sint-Baafskathedraal te Gent door monseigneur Léonce-Albert Van Peteghem tot permanent diaken gewijd.

Het was na het tweede Vaticaans concilie dat het ambt van  permanent diaken weer in ere werd hersteld. In elk bisdom werd de opleiding aangeboden, zo ook in het bisdom Gent. 
Willy, afkomstig  uit Overmere, was door zijn huwelijk met Rita in Wetteren terecht gekomen, waar zij zich vestigden in Wetteren-Zuid en waar Willy vlug actief werd in het parochieleven. Hij beleefde dus ook de uitbouw van de nieuwe parochie Christus Koning mee, de bouw en de inzegening  van de kerk en het parochiecentrum en zo veel meer. 
Enkele jaren na zijn wijding, in 1985, werd Willy de eerste vrijgestelde diaken van het bisdom Gent, wat betekende  dat hij zich volledig aan de pastoraal en de diaconie kon wijden en dit hij dan ook gedaan.
In 1996, toen E.H. Vertenten met pensioen ging, werd Willy benoemd tot parochieverantwoordelijke, en ging het gezin ook in de pastorie op den Boskant wonen.

We kunnen moeilijk alles opsommen wat Willy voor de Christus Koningparochie heeft gedaan maar enkele zaken springen er wel uit.

Eerst en vooral denken we aan de jaarlijkse rozenwijding op 15 augustus. Dit was jarenlang een groot succes met heel veel belangstelling, heel veel vrijwillige medewerking en ieder jaar een ander thema dat werd uitgewerkt. Willy spaarde daarbij nog tijd nog moeite. Omdat er steeds minder rozen werden gekweekt in Wetteren en ook door het feit dat de vrijwilligers langzaam maar zeker ouder werden, werd besloten om met de rozenwijding te stoppen en dat deed wel wat pijn.

De kapel op de wijk Boskant kwam er mede op initiatief van Willy en hij was en is er terecht fier op.  Verder willen we van Willy ook zijn creativiteit onthouden. Kerken versieren was zijn grote hobby, bijna een passie. En ook de habijtpoppen lagen hem nauw aan het hart. 

Dit zijn maar enkele van de interesses van Willy, naast het ‘normale’ pastorale werk dat hij zeker ook ter harte nam: de parochiale verenigingen, de vieringen, parochieploeg en kerkraad, VZW, Willy  was er altijd bij. Zo droeg Willy zeker zijn steentje bij aan de bloei van de Christus Koningparochie. 

Toch veranderde het kerklandschap langzaam maar zeker en toen het kerkenbeleidsplan opgesteld werd, was het resultaat dat de Christus Koningkerk een andere bestemming zou krijgen, dat de parochie zou worden opgeheven en toegevoegd aan een groter geheel. Het is meer dan normaal dat dit niet zo aangenaam was, en zeker ook voor Willy was dit niet zo eenvoudig.  Wij waarderen het enorm dat Willy, dankzij het enthousiasme en de realiteitszin van zijn echtgenote Rita, niet bij de pakken is blijven zitten. Hij heeft zich ingezet en goed meegewerkt  in het centrum. Af en toe konden wij bij Willy wel een zekere heimwee naar vroeger ontdekken, maar ook dat is meer dan normaal. 

Enkele jaren geleden ging Willy met pensioen. Omdat stil zitten niet aan hem is besteed, doet hij  nog altijd wat verder: eens een preekbeurt af en toe, de doopvieringen in Kalken verzorgen,  mee de St.-Gertrudiskerk helpen versieren rond de Hoogdagen, bestuurslid van Samana en de VZW.

Wij zijn Willy heel dankbaar voor alles wat hij voor de kerkgemeenschap in Wetteren in het algemeen en voor de Christus Koningparochie destijds in het bijzonder in de voorbije 40 jaar heeft betekend. Op zijn eigen manier, met zijn eigen accenten en gevoeligheden.  Wij feliciteren hem met zijn jubileum en we wensen aan Willy en zijn echtgenote Rita het beste voor de toekomst. 

 

 

Zoeken

Dekenaal nieuws